Luomupaita vai normaalipaita – mitä väliä?

T-paita

Lähes kaikilla maailman ihmisillä on t-paita. Vaatekappalle jossa on helmassa aukko, ylhäällä pääntie ja sivuilla kaksi lyhyttä hihaa. Pieniä yksityiskohtaeroja on esim. leikkauksissa, tikkauksissa ja pääntien resorissa. Iso erottava tekijä on raaka-aine ja tapa jolla t-paita valmistetaan.

T-paita nykymuodossa on noin 100 vuotta vanha. Muussa käytössä kuin aluspaitana vasta noin 60 vuotta vanha ja printtipaitana noin 40-50 vuotta. Kun printtitekniikat ja printtien värierottelut kehittyivät merkittävästi, tuli t-paidasta markkinoiden suosituin vaate.

On arvioitu, että kaikilla maailman ihmisillä olisi keskimäärin 2-3 t-paitaa vaatekaapissa. T-paitoja on miljardeja maailmassa ja lisää tehdään valtavalla volyymilla. Kuinka moni miettii millaisesta raaka-aineesta hänen t-paitansa on tehty? Kysymys, jota pitäisi enemmän pohtia.

Puuvilla ja sen tuotanto

T-paita valmistetaan yleisimmin puuvillasta tai polyesterin ja puuvillan sekoitteesta. Puuvillaa tuotetaan vuodessa noin 23 miljoonaa tonnia (2014, wikipedia). Yksi t-paita syö noin 1 kg:n puuvillaa. Nopeasti laskettuna, jos kaikki puuvillan tuotanto laitettaisiin t-paidoiksi, niin niitä saisi noin 23 miljardia kappaletta vuosittain. Noniin, se siitää matematiikasta – puuvillaa siis tehotuotetaan ihan hitokseen ja se on kansainvälisessä kaupassa vuositasolla noin 12 miljardin dollarin bisnes (wikipedia).

Luomua vai normia?

Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä kemiallisia lannoitteita. Se on turvallinen ja hyödyllinen viljelytapa maanviljelijöille. Tavanomaisessa viljelyssä saatetaan käyttää kemikaaleja, jotka ovat Euroopassa ja Yhdysvalloissa kiellettyjä. Maissa kuten Intia tämänkaltaisia kemikaaleja ei ole kuitenkaan kielletty. Paikallinen viljelijä ei välttämättä edes tiedä näiden kemikaalien vaarallisuutta. Viljelijät, työntekijät ja heidän perheensä altistuvat vaarallisesti ja jopa tappavasti myrkyille.

Varmuuden luomupuuvillan luonnonmukaisesta viljelystä saa, kun se on sertifioitu ulkopuolisen tahon toimesta. Global Organic Textile Standard on johtava sertifikaatti luomupuuvillalle. GOTS-sertifikaatti myös takaa luomupuuvillan luonnollisuuden kaikissa tuotantoketjun vaiheissa pellolta t-paidaksi (www.minton.fi/gots/).

Tällä hetkellä vain noin 1 % puuvillan tuotannosta on luomua. Kuluttajana voimme vaikuttaa tähän prosenttilukuun esimerkiksi valitsemalla luomupuuvillasta tehdyn t-paidan tavanomaisen sijaan!

Luomupuuvilla
Luomupuuvillan sertifikaatti GOTS